Selvforsynet og bæredygtigt Vejrø

På Vejrø, som ligger i Smålandsfarvandet 9 km nord for Lolland, sættes bæredygtighed og økologi højt. Missionen er at skabe et lille, selvforsynende og bæredygtigt samfund, hvor man primært bruger den energi, de råvarer og de hænder som er tilstede.

Øen er isoleret fra forsyningsnettet og det betyder, at alt energi skal sejles til øen. Der er hverken ført elkabler eller fysisk dataforbindelse til Vejrø.

Men i nær fremtid vil Vejrø få en del af sin energi fra jordvarmeanlæg, vindgenerator og solceller, som skal overtage el- og varmegenereringen fra 3 dieselgeneratorer.

Sammen med Wago Denmark A/S, har Rask El-Service udført PLC- og dataopsamlingsprojektet, og de fleste andre el installationer på Vejrø.

”Vi kan vinde meget ved at overvåge energiforbruget i øens bygninger og installationer nøje. I dag er der kun tale om dataopsamling, men vi har opbygget PLC´er så vi fremover vil kunne styre installationerne, så energien bliver udnyttet optimalt, og vi i overvejende grad bruger de vedvarende energikilder til forsyning af øen” fortæller Kim Heien, der er tekniker hos Rask El. Målingerne er vigtige for at kortlægge den fremtidige fordeling af energi fra sol, vind og diesel til de enkelte installationer.

Eksempelvis kan overskudsenergi fra de kommende bæredygtige energikilder bruges til at opvarme vand. Og med fuld PLC-styring af energien, kan data fra vejrsensorerne bruges til at optimere varmeforsyningen til væksthusene.

Der er slet ikke skruet op for intelligensen i energistyringen endnu, men det kommer, og Rask El-Service er stolte over at være en del af dette store projekt i vores lokalområde.

Kontakt os på sr@rask-el.dk eller på følgende numre:

Maribo: 54 60 60 55

Nykøbing: 54 85 01 00

Holeby: 54 60 60 55

Læs mere om projektet på Vejrø her